Uitvaartverzekering

Wat is het?

Een uitvaartverzekering is een verzekering voor een begrafenis of crematie. Doorgaans is een uitvaartverzekering een verzekering die uitkeert in natura. Dat betekent dat als u overlijdt, de uitvaartverzekeraar uw begrafenis of crematie betaalt en verzorgt. Natuurlijk wel helemaal volgens uw wensen en die van uw familie. Uw familie krijgt dus geen geld wanneer u overlijdt. De uitvaartverzekeraar verzorgt uw uitvaart en staat uw familie met raad en daad bij.

U kunt ook kiezen voor een uitvaart koopsompolis. Bij een koopsompolis verzekert u een bedrag voor uw begrafenis of crematie. U kunt zelf kiezen welk bedrag u wilt verzekeren. Met deze verzekering hoeft u niet jarenlang elke maand premie te betalen. Overlijdt u? Dan gebruikt de uitvaartverzekeraar het bedrag dat u heeft verzekerd om uw begrafenis of crematie te betalen.

Waar moet ik op letten?

  • De minimale kosten van een eenvoudige uitvaart liggen tegenwoordig rond de € 7.000,-. Om uw nabestaanden niet te confronteren met onverwacht hoge kosten van de uitvaart, is het dus verstandig om even stil te staan bij de vraag of u een uitvaartverzekering nodig heeft.
  • Naast de standaard uitvaartverzekering bestaan er ook mogelijkheden om bijvoorbeeld alleen voor uw gedenkteken (bijvoorbeeld een grafsteen) een bedrag te verzekeren.
  • Een sterfgeval binnen de familie is een emotionele gebeurtenis. Afscheid nemen is moeilijk. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Het afsluiten van een uitvaartverzekering is daarom ook altijd een persoonlijke aangelegenheid. Bespreek met uw adviseur en/of de uitvaartverzekeraar hoe u uw afscheid het liefst geregeld ziet en stem uw uitvaarverzekering daarop af.
  • Als u uw uitvaart goed geregeld wilt hebben ligt een uitvaartverzekering voor de hand. Vraag u echter toch altijd af of een verzekering in uw situatie echt nuttig of noodzakelijk is en wat de financiële lasten die de verzekering met zich mee brengt betekenen voor uw persoonlijke situatie.