Rechtsbijstandverzekering

Wat is het?

Het kan gebeuren dat u juridisch advies nodig heeft. Bijvoorbeeld bij een conflict met uw werkgever of onenigheid met de buren. Maar ook na een verkeersongeluk kunt u ineens juridische bijstand nodig hebben. Vanwege de hoge kosten kan een rechtsbijstandverzekering dan uitkomst bieden. Vooral als u bedenkt dat het uurloon van een advocaat doorgaans gelijk is aan de jaarpremie van een rechtsbijstandverzekering is deze verzekering voor dergelijke situaties geen overbodige luxe.

Een rechtsbijstandverzekering keert geen vergoedingen uit maar biedt haar juristen en andere deskundigen aan om u bij te staan bij het behandelen uw juridische probleem. De rechtsbijstandverzekering neemt veel zorgen van u over. Ook als er een gerechtelijke procedure nodig is.

Waar moet ik op letten?

  • Als u een rechtsbijstandverzekering afsluit gaat de dekking meestal pas na 3 maanden in. Het heeft dus geen zin om een rechtsbijstandverzekering pas af te sluiten op het moment dat er een conflict dreigt te ontstaan.
  • Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die uitkeert in natura, dat wil zeggen dat de juridische medewerkers en deskundigen van de verzekeraar u bijstaan. U kunt dus met een rechtsbijstandverzekering niet zomaar een advocaat inschakelen en de rekening naar de rechtsbijstandverzekering opsturen.
  • Er zijn vaak verschillende dekkingen mogelijk. Bedenk bij het afsluiten goed welke risico's voor u van toepassing zijn of bespreek met een adviseur welke dekking voor u het beste is .
  • Een rechtsbijstandverzekering wordt door veel mensen ervaren als een nuttige verzekering. Vraag u echter altijd af of een verzekering in uw situatie echt nuttig of noodzakelijk is en wat de financiële lasten die de verzekering met zich mee brengt betekenen voor uw persoonlijke situatie.