Overlijdensrisicoverzekering

Wat is het?

Een overlijden kan grote financiële consequenties voor uw nabestaanden meebrengen. Met een overlijdensrisicoverzekering zorgt u ervoor dat uw nabestaanden verzorgd achterblijven. U kiest veelal zelf het verzekerde bedrag.

De overlijdensrisicoverzekering zorgt voor een eenmalige uitkering bij uw overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering zal worden gesloten om in geval van een overlijden het inkomen voor de nabestaande(n) voor langere tijd aan te vullen, maar ook eventuele schulden kunnen er (gedeeltelijk) mee afgelost worden.

U wilt natuurlijk niet te veel nadenken over hoe het verder gaat als u overlijdt, maar omdat uw nabestaanden dan wel geconfronteerd worden met het feit dat het leven gewoon doorgaat, is het toch nuttig eens te bedenken of u alles wel goed geregeld heeft voor uw nabestaanden. De hypotheek, kosten voor levensonderhoud, de (studie)kosten van uw kinderen...

Waar moet ik op letten?

  • Ook als u het overlijdensrisico al heeft mee verzekerd bij uw hypotheek is het toch goed te bedenken dat die verzekering meestal alleen voorziet in betaling van de hypotheeklasten. Maar uw overige maandlasten gaan ook gewoon door, en er is vanuit de overheid minder geregeld dan u misschien denkt (bijvoorbeeld om het verlies van een inkomen op te vangen).
  • De hoogte van het bedrag en de looptijd bepaalt u doorgaans zelf. Denk hierbij onder andere ook aan welke fianciële buffers u eventueel nog meer achter de hand heeft.
  • Het is soms ook mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten waarbij de dekking lager wordt naarmate de looptijd verstrijkt.
  • De financiële gevolgen van een overlijden kunnen groot zijn en het ligt voor de hand dit risico te willen verzekeren. Vraag u echter toch altijd af of een verzekering in uw situatie echt nuttig of noodzakelijk is en wat de financiële lasten die de verzekering met zich mee brengt betekenen voor uw persoonlijke situatie.

Overige verzekeringen, zie ook:

Meer informatie

Product- en advieswijzers

Makkelijk overstappen

Lees meer over onze overstapservice

Deze verzekering afsluiten

Een afspraak maken met een adviseur Telefonisch